Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaAçık Öğretim Ders NotlarıEtkili İletişim Teknikleri AÖFEtkili İletişim Teknikleri AÖF Ders Notları (Ünite 4)

Etkili İletişim Teknikleri AÖF Ders Notları (Ünite 4)

Etkili İletişim ve Toplumsal Cinsiyet (ÜNİTE 4)

Kültürel olarak kurulan kadınlık ve erkeklik fenomenine Toplumsal Cinsiyet adını veriyoruz. ( Çıkıyor Dikkat !!!!)

  • Biyolojik Süreç; Anatomik yapıların farklılığına hormonel dönüşümlerin ayrışmasına dayanır. Bu farklılığa dayanarak kişi bedeni kadın ve erkek olarak ikiye ayrılır.
  • Sosyal Süreç; Çevrenin belirlediği kadın ve erkek davranışları, duygu, değer ve düşünce beklentileri ile ilişkilidir.

Bandura Toplumsal Öğrenme Kuramı yoluyla, çocukların anne ve babalarını gözlemleyerek ve onlardan aldığı olumlu ve olumsuz tepkilerden yola çıkarak cinsel rollleri öğrendiklerini ileri sürer.
Piaget’nin Bilişsel Gelişim Kuramı; Toplumsal öğrenme kuramından farklı olarak, çocukların dünyayı algılayıp kavramalarının bilişsel gelişim sürecine bağlı olduğuna, dolayısıyla çocukların edilgin bir konumda olmadığına dayanmaktadır.
Toplumsal Cinsiyet kuramı durağan bir yapı göstermez. Evrim geçirir dönüşüme uğrar. (Paylaştığım her tabloyu mantığınıza sığdırın arkadaşlar hep soru geliyor)

Onaylanan kadın ve erkek değerlerine ilişkin sınıflandırma
Onaylanan kadın ve erkek değerlerine ilişkin sınıflandırma

 
Biçimsel olarak kadın erkek konuşma farklılıklar
Biçimsel olarak kadın erkek konuşma farklılıklar

 
 Kadın-erkek iletişiminde sözsüz iletişim davranışları (Richmond ve McCroskey)
Kadın-erkek iletişiminde sözsüz iletişim davranışları (Richmond ve McCroskey)

 Mobbing Nedir ?

Mob sözcüğü isim olarak, kanun dışı şiddet uygulayan düzensiz kalabalık fiil olarak da “ortalıkta toplanmak, saldırmak veya rahatsız etmek” anlamına gelmektedir. Latince’de “kararsız kalabalık” anlamına gelen mobile vulgus sözcüklerinden türemiştir. Avusturyalı biliminsanı Konrad Lorenz mobbing terimini, hayvanların bir yabancıyı veya avlanmakta olan bir düşmanı kaçırmak için yaptıkları davranışları tanımlamak için kullanmıştır. Daha sonra İsveçli Peter-Paul Heinemann, çocuklarda zorbalık içeren davranışları araştırırken mobbing terimini, kurbanı yalıtan ve ümitsizlik nedeniyle intihara kadar götürebilen bir davranış olarak nitelendirmiştir. 1980’li yıllarda ise Dr. Leymann terimi işyerinde yetişkinler arasında, çocuklarda olduğu gibi benzer zorbaca davranış özelliklerini tanımlamak için kullanmıştır. Leyman’a göre mobbing bir ya da bir kaç kişi tarafından diğer bir kişiye yönelik olarak, sistematik biçimde düşmanca ve ahlakdışı bir iletişim yöneltilmesi şeklinde, psikolojik bir terördür.
 

RELATED ARTICLES

3 YORUMLAR

  1. elinize emeğinize sağlık çok net , kısa ve anlaşılır gereksiz detaylardan uzak bir ders olmuş. adres satırındaki yıldızla sayfayı kaydetmeyi unutmayın böyle bir sayfa bir yerde daha bulamazsınız

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments