Cuma, Nisan 19, 2024

Php Giriş

Uzun zamandır bir türlü başlayamadığım PHP derslerine sonunda başlıyorum. İlk olarak PHP Giriş ile kısaca PHP Nedir ? sorusuna cevap vereyim. PHP (Hypertext Preprocessor) internet için üretilmiş bir programlama dilidir. PHP sunucu taraflı çalışır ve aynı zamanda açık kaynak kodludur. (İlk başladığım sıraları bundan 10 yıl önce herkes açık kaynak kodu falan diyordu bir kişide çıkıp arkadaş açık kaynak kodu nedir onu açıklamamıştı 🙂 ) Açık kaynak kodu olması şu anlama gelir. Örneği ASP yi sadece microsoft geliştire biliyor fakat PHP yi isteyen herkes katkı sağlayabiliyor buna da açık kaynak kodu diyorlar.

Bu arada yayınlayacağım dersler özellikle bu alanda okuyanlar için olacak sizlere hocaların nerelerden sorabileceğini yazılarımın arasında deyineceğim.

Bu yazımda anlatacaklarımı bunlardır ;

  • Localhost Kurulumu.
  • Php’nin genel yapısı.
  • Php için editör kurulumu.
  • Kod yazmaya giriş.

Localhost Kurulumu

Piyasada bir çok localhost yazılımı mevcut benim tavsiyem AppServ  indirip bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Kurulum bittikten tarayıcınızı açın ve adres çubuğuna localhost yazın karşınıza ekran geliyorsa localhost ile ilgili herhangi bir sorun yaşamamışsınızdır.
Çalışma Klasörünüz ; “C:\AppServ\www ” bu adres olacak her yeni bir proje için türkçe karakter olmadan yeni klasör oluşturun;
appserv-dosya-yapisi
Örneği yeni isminde bir klasör açtınız ( “C:\AppServ\www\yeni” ) ve site dosyalarınızı bunun içine attınız Siteyi görüntülemek için kullandığınız tarayıcınızı açın ve adres çubuğuna “http://localhost/yeni/” yazın böylelikle projenizi görüntüleye bilirsiniz.

Php için Editör Kurulumu

Tüm derslerimiz boyunca en ideal editör olan Sublime Text kullanacağız. Kurulumu gayet basit sitesine girin Download tıklayın ve indirin.
sublimetext

Dosya Uzantılarını Görme

Denetim masası > Dosya Gezgini Seçenekleri > Görünüm > Bilinmeyen dosya türleri için uzantıyı gizle deki tiki kaldırın ve Tamam diyerek çıkın. Artık aşağıdaki resimdeki gibi dosyalarınızın uzantıları çıkmış olacak.
dosya-uzantileri

PHP Kodlarının Yazılışı

Php kodlarının yazılması için Tag lar açılmalıdır bunlar aşağıdaki gibidir.
Yöntem ;

<?php
     Kodların Yazılacağı Alan Burasıdır.
?>

Örnek ;

<?php
     echo "Merhaba Dünya";
?>

 Ekran Çıktısı;

Merhaba Dünya

PHP’de Yorum Satırı

Bütün programlama dillerinde yorum satırları mevcuttur. Bunun amacı yazılan kodun ne işe yaradığını açıklamak için kullanılır genellikle. Bazı durumlarda da yazılan kodu silmek yerine pasif hale getirmek içinde kullanılır. Yorum satırları kesinlikle kullanıcıya yansımaz yani kodu çalıştırdığınızda çıktı olarak görmezsiniz. Php’de 3 çeşit yorum satırı yapma tekniği vardır bunlar ;

<?php
// 1. Yönetim Yorum Satırı
# 2. Yönetim Yorum Satırı
/* 3. Yöntem Yorum Satırı */
?>

Bu 3 yöntem den 3. olan diğerlerinden farklıdır. Diğer yöntemler sadece tek satırı yorum satırı haline dönüştürürken 3. Yöntem ise birden fazla satırı yorum satırı haline dönüştüre bilir. Örneğin ;

<?php
/* Bu Bir Yorum satırıdır
ve ikinci satırdır
ve üçüncü satırdır
.....
*/
?>

İkinci Bölümde Değişken Kavramına ve Veri Türlerine değineceğim.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments